Archief

Onderzoek naar 'geknoei' in polders

De gemeenteraad van Rotterdam wil dat er onderzoek komt naar de bestuurlijke gang van zaken rond de ontwikkeling van het poldergebied tussen Maassluis en Hoek van Holland. Vastgestelde plannen voor de aanleg van een natuur- en recreatiegebied zijn niet uitgevoerd, waardoor bewoners en pachters in het gebied schade hebben ondervonden. Alle acht fracties willen weten of er ambtelijke/politiek bestuurlijke fouten zijn gemaakt.

Het gaat om de Bonnenpolders en de Oranjebuitenpolder. Dat gebied was aangewezen als Ecologische Verbindingdszone. Plannen voor de ontwikkeling van de strook tussen Maassluis en Hoek van Holland dateren al uit 2001. Zo zijn er gebiedsvisies en bestemmingsplannen opgesteld. Ook de financiering voor de Oranjepolder was op hoofdlijnen rond. Toch is er nooit begonnen met de uitvoering van het project, aldus de fracties in een brief aan de Rekenkamer.

Nu de overheid het budget voor de Ecologische Hoofdstructuur heeft geschrapt, is een belangrijke financiële pijler onder het plan voor de polders verdwenen. In de begroting van Rotterdam staat wel drie miljoen euro voor de uitvoering van een soberder plan. De Rotterdamse raad heeft de Rekenkamer Rotterdam gevraagd onderzoek te doen naar het besluitvormingsproces.