Archief

'Alleen overschot kan plaatsing windmolens tegenhouden'

Alleen om technische redenen kunnen aangewezen locaties voor windmolens nog geschrapt worden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn, als de doelstelling ruimschoots is gehaald. "Het feit dat een gemeenteraad een windmolen niet wil, is geen reden om dit niet te doen". Dat zei gedeputeerde Govert Veldhuijzen tijdens een vergadering van de Provinciale Staten, in antwoord op vragen van de PVV.

In onze regio zijn er drie windturbines voorzien in het grensgebied van de gemeenten Westland en Midden-Delfland bij rijksweg A20. Beide gemeenten hebben zich tegen de komst van nieuwe molens uitgesproken, maar dat wordt door het provinciaal bestuur niet geaccepteerd.

De provincie heeft volgens Veldhuijzen aan de rijksoverheid toegezegd 735,5 megawatt aan windmolens te realiseren. Vervolgens zijn er planlocaties aangewezen, waar in totaal 900 megawatt aan windenergie kan worden opgewekt. Dat betekent dus een rekenkundig overschot, dat als buffer fungeert.

Uiteindelijk kan dus eventueel besloten worden om bepaalde locaties niet door te laten gaan. Een beslissing op basis van "groen" of landschap is volgens de gedeputeerde een gepasseerd station.

Westlands wethouder Duijvestijn liet zich dinsdagavond niet verleiden tot een uitspraak over de huidige opstelling van het provinciaal bestuur. "Wij hebben nog geen officiële brief ontvangen", aldus Duijvestijn in antwoord op vragen van de fractie Westland Verstandig-Leo2.0. Meer wilde hij er niet over zeggen.