Archief

Zusterschepen doen oude tijden herleven

De voormalige sleper Clyde is vrijdag na 35 jaar afwezigheid voor even teruggekeerd in Maassluis. Het zusterschip van de historische sleepboot Elbe werd onder grote belangstelling welkom geheten. Enkele honderden mensen stonden op de kades.



De Elbe voer de Clyde aan het einde van de ochtend tegemoet, waarna ze elkaar ter hoogte van Hoek van Holland ontmoetten. Vanaf daar voeren de twee met enkele andere schepen naar de haven van Maassluis.

Om oude tijden te laten herleven, meerden de twee schepen aan de Govert van Wijnkade tijdelijk naast elkaar af. Daarna komt de Clyde waarschijnlijk voor de Elbe te liggen. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het schip nog het hele weekend in de haven van Maassluis.



De Clyde is uit 1957 en deed tot 1978 dienst als sleper bij L. Smit & Co. In 1990 werd zij herdoopt tot Seawolf en in 1998 omgebouwd tot een luxe zeejacht. Het schip heeft onder meer een jacuzzie aan boord en zes kabines met luxe badkamers, waarmee ze plek biedt aan 12 gasten. Daarnaast is er ruimte voor 16 medewerkers.