Archief

'Angst reden af te zien van WOC-constructie'

Niet een mogelijke vertraging van de bouw van het nieuwe gemeentehuis, maar angst voor het verliezen van het kort geding heeft het college van B en W van Westland doen besluiten toch over te gaan tot een Europese aanbesteding. Dat is de conclusie van advocaat Van Nouhuys, die namens het bedrijf Hudson Ventures uit Wassenaar de gemeente voor de rechter wilde slepen. Het geding gaat door de beslissing van het college niet meer door.

Volgens de advocaat is wel duidelijk dat de gemeente heeft gebluft en kennelijk zeer goed wist dat ze iets wilde doen dat onrechtmatig is. De bedoeling was dat de Westlandse Ondernemers Combinatie grond aan de Verdilaan en de Tiendweg in Naaldwijk zou kopen van de gemeente om daar twee gebouwen voor de gemeentelijke organisatie op te bouwen. De gemeente zou die gebouwen dan weer terugkopen. Via deze constructie zouden de Europese aanbestedingsregels kunnen worden omzeild.

Donderdag liet het college weten daar toch van af te zien. Het wil voorkomen dat er jarenlang onzekerheid zou zijn over de bouw door de procedures, die mogelijk zouden komen als de gemeente in het gelijk zou worden gesteld. Volgens de advocaat is dat pertinent onwaar, omdat de gekozen procedure er juist op was gericht om op korte termijn duidelijkheid te krijgen.

"Je publiceert, er volgt eventueel een kort geding en als de vorderingen in dat kort geding worden afgewezen, dan kun je gunnen en gaan bouwen. Procedures die nadien in het leven worden geroepen kunnen die gunning niet aantasten en gaan hoogstens over een schadevergoeding, wat utopisch is omdat het gaat over de schade die voortkomt uit het feit dat je de kans om mee te doen hebt gemist. De gemeente had dus begin oktober een groen licht kunnen hebben, zij het dat de rechter dit nooit toestaat en de gemeente dat beseft", aldus Van Nouhuys.