Archief

Abengoa kan nieuwe dwangsom verwachten

Bioraffinaderij Abengoa in Europoort kan de eerste dwangsom van 100.000 euro tegemoet zien in een nieuwe reeks van boetes die de provincie Zuid-Holland kan opleggen. Dinsdagavond zorgde het bedrijf voor een gistlucht. De meldkamer van milieudienst DCMR kreeg hierop in totaal 33 klachten uit Brielle en Vierpolders. Woensdag klaagden 21 inwoners uit Brielle en Tinte over stank. Ook inwoners uit gemeenten aan de noordkant van de Waterweg klagen herhaaldelijk over stank uit de hoek van Abengoa.

Het bedrijf produceert biobrandstof, zoals ethanol, en kreeg vorig jaar al een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per keer. Deze is in tien keer geïnd, waarmee de dwangsom 'vol' was. Met de nieuwe dwangsom heeft de provincie de mogelijkheid om twintig keer 100.000 euro op te leggen, met een maximum van 2 miljoen euro.

De dwangsom wordt geïnd bij minimaal vijf stankklachten van verschillende adressen, binnen acht uur. Een geurexpert van de milieudienst DCMR moet daarbij de stank hebben toegewezen aan Abengoa. Dit toewijzen gebeurt doordat ten minste één persoon deze geur in die periode ook moet hebben geroken in een woonomgeving.

Categorieen:
Algemeen