Archief

Westland weerspreekt 'verdringing op arbeidsmarkt'

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat er door de komst van arbeidsmigranten sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt in de tuinbouwsector. Dat zegt het college van B en W van Westland in een reactie op de kritiek van LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer op het grootschalig inschrijven van arbeidsmigranten in het bevolkingsregister.

"Voorheen werkten Marokkaanse en Turkse gastarbeiders in de tuinbouw, omdat er nauwelijks Nederlanders te vinden waren die het werk wilden doen. Ook nu blijkt dat in de praktijk moeilijk te zijn en hebben de werkgevers de arbeidsmigranten nodig", is de motivering van het college.

Met de inschrijvingen wil de gemeente de komst van arbeidsmigranten in goede banen leiden. Daarmee krijgt zij zicht op de aantallen arbeidsmigranten en betalen deze gemeentelijke belastingen, "net als elke andere inwoner van Westland".

"Werkgevers zijn verantwoordelijk voor wie zij aannemen. Als gemeente stimuleren we onze ondernemers om maatschappelijk verantwoord te ondernemen." De gemeente zegt te streven naar een eerlijk woon- en werkklimaat. Daarom is bijvoorbeeld bij de landelijke overheid aandacht gevraagd voor het tegengaan van schijnconstructies om daarmee te zorgen voor gelijk loon bij gelijk werk.

Categorieen:
Westland Algemeen