Archief

Exportwaarde bloemen/planten vijf maanden in de min

De exportwaarde van bloemen en planten blijft dit jaar met 3,3 miljard euro tot en met de maand juli 4 procent achter bij die in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de exportstatistieken van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis, dat er vijf maanden achtereen een omzetdaling wordt geïncasseerd. De eerste keer was dat het geval in de periode eind 2008-begin 2009. Toen kampte de groothandel met een daling van 14 procent. Deze keer ligt de krimp in de afgelopen vijf maanden op 7 procent.

Door het mooie, warme weer in praktisch alle afzetgebieden viel de vraag nog verder terug dan meestal in de vakantieperiode het geval is. Alleen door een forse omslag in de markt kan in de komende maanden eenzelfde omzetwaarde als het record van 5,4 miljard euro in 2012 worden gerealiseerd.

De krimp in de top drie van afnemers is met gemiddeld 5 procent groter dan de totale daling van 4 procent. De omzetwaarde richting Duitsland daalde 6 procent tot 1 miljard euro, die naar het Verenigd Koninkrijk met 3 procent tot 487 miljoen euro en die naar Frankrijk met 6 procent tot 377 miljoen euro.

Categorieen:
Algemeen