Archief

Asscher: 'Code oranje' voor arbeidsmigratie

Minister Asscher van Sociale waarschuwt voor de negatieve gevolgen van arbeidsmigratie binnen Europa. Hij en de Engelse publicist David Goodhart spreken in de Britse krant The Independent van 'code oranje'. Ze pleiten in het eveneens in de Volkskrant geplaatste ingezonden artikel voor nieuwe regels. "We moeten uitkijken: op sommige plaatsen staan de dijken op doorbreken."

Volgens Asscher, die in januari dit jaar kennis maakte met het Westland, komt 12 procent van de werknemers in de Nederlandse land- en tuinbouw uit Midden- en Oost-Europa. Vooral lager opgeleide mensen in rijke landen worden benadeeld door de komst van de migranten. Zij moeten concurreren met mensen die veel lagere lonen gewend zijn.

"Het is nu tijd om te komen tot een nieuwe overeenkomst, die eerlijk is voor zowel de mensen uit de 'zendende' als voor die in de 'ontvangende' landen. En we moeten misbruik uitroeien", schrijven Asscher en Goodhart. Daarbij pleiten ze voor een aanpak op EU-niveau, omdat geen enkel land de problemen alleen zou kunnen oplossen.

Uit Westlandse hoek kwam er in mei van de fractie Westland Verstandig-Leo 2.0 protest tegen verdringing op de arbeidsmarkt. Asscher benadrukt, dat hij klachten over 'buitenlanders' serieus neemt. "Het is een herkenbare reflex, maar zelfs al zijn dergelijke klachten dikwijls overdreven, we moeten ze toch serieus nemen. Anders vergiftigen ze de sfeer en wakkeren ze vreemdelingenhaat aan."

Categorieen:
Westland Algemeen