Archief

'Richting Kijkduin kijken voor vallende sterren'

Wie maandagavond vanuit onze regio vallende sterren wil zien, moet richting Kijkduin kijken. Volgens de 's-Gravenzandse amateursterrenwachter Rob Lefeber heeft men dan de meeste kans om de meteorieten te zien gaan. "Je moet eigenlijk gewoon in je stoel of nog beter in je stretcher zitten en dan speur je met het blote oog de hemel af. Gegarandeerd dat er wat zal komen. Het kan oplopen van 100 tot 150 vallende sterren per uur."

De meteorieten zijn afkomstig van de Perseïdenzwerm, waarvan de punt maandagavond boven de horizon komt. Hoe groot de meteorieten zullen zijn, is nog niet te zeggen. Dit kunnen stukjes stof van een tiende millimeter zijn of stenen ter grootte van een auto. In het weekend zullen er in mindere mate ook al meteorieten te zien zijn die in de dampkring verbranden.

Het fenomeen vallende sterren komt vaker voor, dus op zich is het niet heel bijzonder. Wel bijzonder is dit jaar de invloed van de maan. Lefeber: "Verleden jaar was de maan bijna vol en dan valt het licht van de sterren weg. Nu is de maan er bijna niet, dus heb je veel meer kans om wat te zien."

Eind dit jaar staat er overigens wel wat groots te gebeuren. De grootste komeet van de eeuw (en misschien wel met inbegrip van de vorige eeuw) zal dan aan de hemel te zien zijn. "Nu zit die nog achter de zon. Als die niet verbrandt door de zon, komt die ongeveer begin november tevoorschijn. De voorspellingen zijn, dat die zo groot wordt als de volle maan aan de hemel met een gigantische staart er aan. En die wordt zelfs overdag zichtbaar", zegt Lefeber.

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen