Archief

Provincie neemt nieuwe maatregelen tegen Abengoa

De provincie Zuid-Holland heeft nieuwe maatregelen genomen tegen bioraffinaderij Abengoa in Europoort. Het bedrijf zorgt met enige regelmaat voor een penetrante gistlucht. Bij stankoverlast na 20 augustus moet het bedrijf elke keer 100.000 euro aan de provincie betalen. De dwangsom kan twintig keer geïnd worden, dus tot in totaal 2 miljoen euro.

Het bedrijf produceert biobrandstof, zoals ethanol, en kreeg vorig jaar al een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per keer. Deze is in tien keer geïnd, waarmee de dwangsom 'vol' was. De nieuwe dwangsom wordt geïnd bij minimaal vijf stankklachten van verschillende adressen, binnen acht uur. Een geurexpert van de milieudienst DCMR moet daarbij de stank hebben toegewezen aan Abengoa. Dit toewijzen gebeurt doordat ten minste één persoon deze geur in die periode ook moet hebben geroken in een woonomgeving.

DCMR kreeg maandag weer diverse malen stankklachten die terug te voeren waren op Abengoa. Verschillende bewoners uit omliggende gemeenten zoals Brielle en Rozenburg klaagden over een onaangename gistlucht. Deze stankgolf viel nog niet onder de dwangsom. Het bedrijf heeft een begunstigingstermijn gekregen van twee weken. Dit betekent dat Abengoa tot 20 augustus de tijd heeft om iets aan de stank te doen.

Abengoa heeft de milieudienst laten weten, dat het inmiddels een plan van aanpak in uitvoering heeft dat structurele overlast moet voorkomen. Het zal echter nog enige tijd duren totdat deze maatregelen volledig zijn uitgevoerd.

Categorieen:
Algemeen