Archief

Geen gemeentelijke camera's in de Herenstraat

Er komt in de Wateringse Herenstraat geen gemeentelijk cameratoezicht. Het is gelet op de criminaliteit in de winkelstraat een buitenproportioneel middel, dat bovendien erg kostbaar is. De schatting is dat het de gemeente 400.000 euro zou kosten.

Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van LPF Westland. Die wilde na een aantal winkelinbraken weten wat uitbreiding van cameratoezicht in Wateringen zou kosten en waarom ondernemers geen camera's zouden mogen ophangen. Volgens het college is er geen sprake van een toename van het aantal inbraken in de Herenstraat en is het bestaande toezicht in het centrum vooral bedoeld voor het tegengaan van overlast.

Het college schrijft verder dat ondernemers vrij zijn om camera's op te hangen om hun eigendommen te beschermen. Voorwaarde is wel dat de openbare ruimte slechts in zeer beperkte mate wordt gefilmd om de persoonlijke levenssfeer van voorbijgangers te respecteren. "Inmiddels is bij ons een initiatief bekend van een drietal ondernemers voor het plaatsen van private camera's aan de buitengevel. Wij staan deze initiatieven, ter bescherming van eigendommen, toe."