Archief

Windmolens op de tocht

De tegenstanders van windmolens in de regio kunnen met wat meer vertrouwen de toekomst tegemoet zien. In het energieakkoord tussen vakbonden, werkgevers en kabinet zal komen te staan dat het rijk de provincies niet zal dwingen op bepaalde plekken windparken neer te zetten. In deze regio had de provincie op basis van de afspraak met het rijk een locatie langs de A20 op het grondgebied van Westland en Midden-Delfland aangewezen.

De gemeenteraden van Westland en Midden-Delfland hebben zich onlangs uitgesproken tegen de bouw van windmolens. Ze vinden dat er te veel bezwaren kleven aan de molens en dat beter naar andere vormen van duurzame energiewinning gekeken kan worden. De provincie liet daarop weten van dat standpunt kennis te hebben genomen, maar dat er nu eenmaal een afspraak lag met de rijksoverheid. Langs de A20 heeft de provincie 9 megawatt aan windenergie in gedachten.

De onderhandelaars vinden dat er rekening gehouden moet worden met de weerstand bij bewoners. Nu in het energieakkoord geen sprake meer is van een dwingende afspraak, is onduidelijk of de provincie gezien het standpunt van de gemeenteraden een of meerdere windmolens langs de A20 doorzet. Overigens is er nog slechts sprake van een concept-energieakkoord. Het kabinet en de sociale partners onderhandelen er nog steeds over.