Archief

'Horecawet brengt sociëteiten in de knel'

De voorgenomen uitvoering door de gemeente Westland van de nieuwe Drank- en Horecawet levert problemen op voor verenigingen zoals de Flatertheek en Pax in Naaldwijk en Oikos en Nederland Drie in Wateringen. Dat zegt Leonie ter Haar, voorzitter van de Flatertheek, die graag in gesprek wil met de gemeente.

Ter Haar is niet blij met de strengere regels met betrekking tot schenktijden. Zo zou de Flatertheek op zaterdag na 21.30 uur geen drank meer mogen verkopen, terwijl zaal pas om 21.00 uur open gaat. "De Flatertheek heeft maar één echte inkomstenbron en dat is de verkoop van bier en fris. Daar betalen wij de huur, verzekeringen, gas, water en licht van en organiseren wij activiteiten van. Zonder de verkoop van bier kunnen wij de rekeningen binnen een mum van tijd niet meer betalen", aldus Ter Haar.

Een ander knelpunt is dat jongeren onder de 18 jaar na 23.00 uur geen toegang verschaft meer mag worden, terwijl de Flaat zich richt op jongeren vanaf 16 jaar. Volgens Ter Haar gaat dat al 42 jaar goed: "dus waarom zou je iets veranderen dat geen problemen geeft?" Zij hoopt dat de gemeente kijkt naar de aangeleverde modelverordening van de regering. Daarin wordt aan sociëteiten wél ruimte gegeven. De gemeente Westland heeft deze niet overgenomen in haar concept, dat per 1 januari a.s. van kracht moet worden.