Archief

Meer natuur langs Westlandse oevers

Het Hoogheemraadschap van Delfland legt langs de oevers van het Zwethkanaal en van het Nieuwe Water tussen Naaldwijk en 's-Gravenzande natuurvriendelijke oevers aan. Niet alleen zorgen de oevers voor een fijn leefklimaat voor waterdieren, de variatie aan plant- en diersoorten die daardoor volgt, is van positieve invloed op de waterkwaliteit.

Het gaat om plekken langs het water dat loopt van Westerlee naar de Oranjesluis, en vanaf daar deels langs de Maasdijk richting Naaldwijk. Bij Westerlee, tussen de Galgeweg en de Burgemeester Elsenweg komt ook een vispaaiplaats.

Er wordt grond afgegraven en op sommige plaatsen wordt de waterbodem verhoogd, zodat er waterlelies en riet kunnen groeien. In totaal moet er 40.000 kubieke meter grond worden verzet. Naar verwachting zijn die werkzaamheden eind dit jaar klaar.

In 2013 worden er waterplanten geplant. Deze komen uit een nabijgelegen natuurvriendelijke oever in het Oranjekanaal. Door daar bestaande planten weg te halen, krijgen flora en fauna weer de ruimte om te groeien en worden kosten bespaard.