Archief

Westlandse tuinbouw verlost van WIT

De Westlandse tuinbouw wordt verlost van een gehaat fenomeen: het Westland Interventieteam, afgekort WIT. Dit gespecialiseerde onderdeel van de Arbeidsinspectie wordt opgeheven. De activiteiten van het team worden ondergebracht bij de reguliere inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Werd in het Jaarplan 2012 van genoemde inspectiedienst al hardop gefilosofeerd over een eventuele opheffing, uit het vorige week gepubliceerde Jaarplan 2013 blijkt dat het WIT voltooid verleden tijd is. Twee maanden geleden echter, bij het uitbrengen van de cijfers over 2011, werd door het ministerie nog helemaal niet gerept over een voorgenomen opheffing van WIT.

Het was in februari vorig jaar, dat minister Kamp de boot nog afhield naar aanleiding van een hartenkreet van de Westlandse gemeenteraad. "Het is zeker denkbaar, dat de naam van het Westlands Interventieteam wordt gewijzigd in een neutrale naam", aldus Kamp destijds. "Maar dan moeten de tuinbouwondernemers in de streek nog beter hun best doen om zich aan de regels te houden", was zijn boodschap via WOS TV.

Eind 2010 had de gemeenteraad van Westland de wens uitgesproken, dat er snel een andere naam zou komen voor het WIT, omdat alle overtredingen die dit opsporingsteam constateert en rapporteert, direct worden gerelateerd aan het Westland. Met uitzondering van D66 vonden alle partijen de 'Westlandse naam' onterecht, omdat het werkgebied van het WIT meer dan alleen het Westlands grondgebied omvat. Burgemeester Van der Tak schaarde zich achter die motie van de raad.

Categorieen:
Westland Algemeen