Archief

Geurvallen voor paprikasnuitkever gezet

Om verspreiding van eventueel nog aanwezige paprikasnuitkevers te voorkomen, worden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zogeheten feromoonvallen opgehangen. Dit zijn vallen waarin stoffen zitten die de paprikasnuitkever lokken.

Dit staat in een brief die vrijdag door staatssecretaris Bleker naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hij geeft daarin de stand van zaken weer met betrekking tot de vondst van de uitheemse paprikakever in vier bij elkaar gelegen kwekerijen in het Westland. In de betrokken bedrijven zijn alle planten afgevoerd en zijn de kassen schoongemaakt. Na een quarantaineperiode van enkele weken worden de kassen weer vrijgegeven. Volgens Bleker gaat de NVWA gaat ervan uit dat het om een lokale uitbraak gaat.

In het betreffende gebied worden bij alle paprikabedrijven tijdens en direct na de teeltwisseling feromoonvallen opgehangen. Bij bedrijven in het gebied die andere gewassen telen waarmee de snuitkever zich kan voeden (waardplanten), worden ook inspecties uitgevoerd. Dat geldt eveneens voor sorteer- en pakstations en voor bedrijven die planten uit Midden-Amerika importeren. Daarnaast worden feromoonvallen geplaatst bij zo'n honderd paprikabedrijven in de rest van Nederland, aldus Bleker.

Categorieen:
Westland Algemeen