Archief

Aardwarmteproject voldoet aan verwachtingen

Het eerste aardwarmteproject in de gemeente Westland voldoet aan de verwachtingen. Het blijkt dat de bron van Green Well Westland in Honselersdijk in potentie bijna 50 liter per seconde kan leveren, circa 180 m³ per uur, met een temperatuur van 87° Celsius. Op dit moment draait de bron op 50 tot 60 procent van zijn capaciteit.

Er bleek aanvankelijk meer elektrisch vermogen nodig te zijn dan verwacht om het thermale water terug te injecteren in het reservoirgesteente, maar inmiddels is deze druk gedaald tot een verrassend laag niveau.

Onder de naam Green Well Westland B.V. hebben zich vijf glastuinbouwbedrijven (Kwekerij Zeurniet, Kwekerij G. Verkade, Zwingrow, Kwekerij J.C.M. Mulder en T. Valstar Shadowplant) verenigd om voor het grootste deel van hun warmtebehoefte over te stappen van aardgas naar geothermie. De bedoeling is het aardgasverbruik van de kassen van 12 naar 5 miljoen m³ gas per jaar terugbrengen.

Het project van Green Well Westland is met een diepte van meer dan 2.600 meter tot nu toe de diepste aardwarmtebron van Nederland. Bovendien heeft de bron het hoogste vermogen. De boring werd verricht door het Duitse DrillTec. T&A Survey maakte het ontwerp voor de putten, organiseerde de inkoop en voerde het management en de supervisie over de boringen.