Archief

Hoekse deelraad: 'Sluiting fort onaanvaardbaar'

De deelgemeenteraad van Hoek van Holland vindt sluiting van het museum-Fort onaanvaardbaar. In een unaniem aangenomen motie is donderdagavond aan het dagelijks bestuur de opdracht gegeven om deze boodschap over te brengen aan "de verantwoordelijken" in de stad Rotterdam.

Op dit moment huurt Stichting Fort aan den Hoek van Holland het complex voor museale doeleinden van de gemeente Rotterdam. De stichting moet echter vanaf 31 december het meer dan vijftigvoudige aan huur gaan betalen om het complex kostendekkend te maken: een stijging van circa 2.300 euro dit jaar naar 135.000 euro volgend jaar. Dat is door de vrijwilligersorganisatie niet op te brengen.

De Stichting Get Hoekt heeft al een soortgelijke noodkreet laten klinken in een brief aan het Rotterdamse college van B en W. Voorzitter Hans van Aalst vraagt daarin aan het college om samen met alle betrokkenen een oplossing te vinden om het museum in het fort open te houden.

Volgens Van Aalst heeft het fort vooral een educatieve functie. "Vele scholen, van de basisschool de Slinge tot studenten van de Erasmus Universiteit, bezoeken het Fort periodiek." Daarnaast bezoeken volgens hem ook vele allochtone leerlingen het fort om om op deze wijze kennis te maken van een stukje Nederlandse geschiedenis.



Verder zullen volgens Van Aalst verblijfaccommodaties in Hoek van Holland als gevolg van de sluiting ook een negatief effect ervaren. Om toeristen heel het jaar door te trekken en te houden in de badplaats zijn volgens Van Aalst naast het strand andere attracties, zoals het fort, noodzakelijk.