Archief

Asbestvervuiling tussen Blauwhek en Maasdijk

Bij de uitvoering van het 3-in-1 project is met asbest vervuilde grond aangetroffen in het gebied tussen Blauwhek en de Maasdijk. Het werk is daar stilgelegd en het terrein is afgezet met hekken. Eind deze week of begin volgende week worden proefsleuven gegraven om de precieze omvang van de verontreiniging te bepalen.

Belangrijk is, dat het terrein niet wordt betreden door onbevoegden. Wanneer men over de verontreinigde grond loopt, bestaat de kans dat asbestdeeltjes via schoenen verplaatst en meegenomen worden naar huis. Daarom is het terrein afgesloten en gemarkeerd met waarschuwingsborden. Alleen bevoegd personeel van de aannemer zal vanaf volgende week het terrein betreden conform de wet- en regelgeving.

De provincie heeft de GGD om advies gevraagd. Volgens de GGD leert de ervaring, dat er bij asbest in de grond zelden tot nooit een verhoogde blootstelling aan asbestvezels in de buitenlucht is. Ook in deze situatie verwacht de GGD geen relevante verhoging van de hoeveelheid losse asbestvezels in de buitenlucht. Gezondheidsrisico's zijn dan ook niet te verwachten.

De provincie geeft aan, dat asbestvervuiling in de grond regelmatig voorkomt in Westland, onder meer door sloop van oude kassen, slootkantbeschoeiingen en gas- en waterleidingbuizen.

De verwachting is dat de analyse van het uit te voeren onderzoek eind september gereed is, zodat in oktober gestart kan worden met de sanering.

Categorieen:
Maasdijk Westland Algemeen