Archief

Westland Verstandig stapt uit coalitie

De raadsfractie van Westland Verstandig is woensdagavond uit de coalitie binnen de Westlandse gemeenteraad gestapt. Fractievoorzitter Peter Duijsens bestempelde GemeenteBelang Westland en CDA Westland als "coalitieafspraakschenders".

Duijsens stelde, dat er, in afwijking van de beginafspraken, nagelaten is om serieus vergelijkend onderzoek te doen naar de (exploitatie)kosten van renovatie van bestaande gemeentekantoren als alternatief voor een nieuw gemeentehuis.

Deze coalitiebreuk heeft consequenties voor wethouder Jan Bogaard, die namens Westland Verstandig in het college van B en W zit en nota bene de herhuisvesting van de gemeentelijke organisatie in zijn portefeuille heeft. Op Bogaard werd niet alleen door de coalitiepartners GBW en CDA een beroep gedaan om deze klus af te maken. Ook de meeste oppositiepartijen spraken hun voorkeur daartoe uit.

Of Bogaard het besluitvormingsproces rondom een nieuw gemeentehuis afmaakt, laat hij onder meer afhangen van een gesprek met zijn echtgenote. Dát er een nieuw gemeentehuis komt, is nu wel zeker. De beslissing daarover is woensdagavond echter vier weken opgeschort.

Wel heeft het college van B en W zijn uitgesproken voorkeur voor de vroegere ISW-locatie aan de Tiendweg in Naaldwijk laten varen. De voormalige Rabobanklocatie aan de Verdilaan in Naaldwijk geldt nu als een gelijkwaardige concurrent. In de komende weken zal nog onderzoek worden gedaan naar de ruimtelijke inpasbaarheid en de financiële consequenties van deze twee locaties.