Archief

'Overtreder betaalt' niet van toepassing op Odfjell

Het principe 'de overtreder betaalt' kan nu nog niet worden toegepast op bedrijven als tankopslagbedrijf Odfjell, om deze op die manier zelf te laten betalen voor inspecties. Dit bleek woensdag tijdens de Provinciale Statenvergadering.

Meerdere provinciale fracties vroegen om dit beleid in te voeren, maar gedeputeerde Janssen van onder meer Milieu gaf aan dat dit nu nog niet mogelijk is omdat hiervoor een wetswijziging nodig is. Kort na de vergadering heeft de SP fractie laten weten dat Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu de mogelijkheid gaat onderzoeken om de vervuiler te laten betalen.

De gedeputeerde reageerde ook op de brief van de gemeente Maassluis, waarin werd opgeroepen een breed onderzoek te doen naar petrochemische bedrijven en het toezicht hier op. Voor de gedeputeerde is het plan van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om Odfjell onder de loep te nemen tot nu toe voldoende. Juist omdat dit volgens hem al een breed onderzoek is.

Odfjell raakte in opspraak omdat er veel mankeerde aan de veiligheid op het terrein. Eind juli maakte het bedrijf bekend, na zware druk van onder meer de Milieudienst Rijnmond en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, de terminal tijdelijk stil te leggen. Alle brandblusvoorzieningen moeten worden getest, voordat de bedrijfsactiviteiten weer opgestart mogen worden. Eind augustus zijn de eerste opslagtanks goedgekeurd door de milieudienst DCMR.

Categorieen:
Maassluis Algemeen