Archief

Gemeentehuis splijtzwam in raad Westland

Binnen de gemeenteraad van Westland heeft zich dinsdagavond nog geen meerderheid voor een locatie voor een nieuw gemeentehuis afgetekend. Coalitiepartij Westland Verstandig vindt zelfs, dat het college van B en W dusdanig op nieuwbouw aanstuurt, dat zij uit de coalitie dreigt te stappen. De raadsvergadering wordt vanavond voortgezet. Aan het begin daarvan zal het college reageren op de betogen van de fracties.

Opmerkelijk is, dat slechts één van de coalitiepartijen het voorstel van B en W omarmt, want de fractie van het CDA is de enige van de drie welke voorstander is van de voormalige ISW-locatie aan de Tiendweg in Naaldwijk. Zij vindt tot dusver twee oppositiepartijen aan haar zijde: Progressief Westland en de VVD.

Coalitiepartij GemeenteBelang Westland is voorstander van de bouw van een nieuw gemeentehuis op de locatie van het voormalige Rabobankkantoor aan de Verdilaan in Naaldwijk. Daarmee zit de grootste fractie in de raad op één lijn met oppositiepartij LPF Westland.

De derde coalitiepartij, Westland Verstandig, wil helemaal geen nieuw gemeentehuis. Zij diende een motie in, waarin van het college wordt gevraagd om binnen twee maanden met een deugdelijk onderbouwd rapport te komen over de kosten van renovatie van enkele bestaande kantoren. Ook de fracties van ChristenUnie-SGP en van LEO 2.0 vinden dat er te weinig berekeningen zijn gemaakt op het punt van renovatie van bestaande kantoren.

Als er dinsdagavond gestemd had moeten worden, waren 18 stemmen voldoende geweest voor een meerderheid. De combinatie GBW en LPF zou goed zijn geweest voor 14 stemmen, de combinatie van CDA, Progressief Westland en VVD voor 13 stemmen. Westland Verstandig (4 stemmen) is tegen nieuwbouw en de afwachtende fracties ChristenUnie-SGP en LEO 2.0 zijn elk goed voor 2 stemmen.