Archief

Eigenaar asbestboerderij moet ruim 3 ton betalen

De eigenaar van de 'asbestboerderij' aan het Abtswoude in Schipluiden moet ruim 323.000 euro aan de gemeente Midden-Delfland betalen voor de uitgevoerde spoedeisende werkzaamheden in de zomer van 2010. Dit is woensdag bepaald door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De eigenaar had er onder meer bezwaar tegen gemaakt, dat de gemeente het gehele terrein als onderzoeksgebied met betrekking tot het vrijgekomen asbest had aangemerkt. Volgens hem had dat beperkt kunnen zijn tot de gesloopte schuur.

Volgens een aannemer is er echter zeer risicovol omgegaan met het door een afvalwerkingsbedrijf geweigerde asbesthoudende materiaal na terugkeer op het erf. De inhoud van de containers zou met behulp van een graafmachine zijn aangestampt op het perceel. De aannemer heeft dit onlangs, ten overstaan van de strafrechter, opnieuw verklaard.

De eigenaar was bij de Raad van State terechtgekomen, doordat hij in hoger beroep ging tegen een uitspraak van de rechtbank. In juridisch opzicht is de Raad van State het eindstation, dus rest hem niks anders dan betalen, indien hij daartoe voldoende middelen heeft.