Archief

Aanpak uitkeringsfraude werpt vruchten af

Het extra onderzoek dat de gemeente Maassluis in 2011 heeft gedaan naar fraude met uitkeringen, heeft zijn vruchten afgeworpen. Het aantal signaleringen van mogelijke fraude is in 2011 met 30 procent gestegen ten opzichte van 2010.

In totaal zijn er 107 gevallen onderzocht. In 75 gevallen is fraude aangetoond en in 25 van die zaken heeft dit geleid tot een terugvordering van in totaal meer dan 160.000 euro. In 41 zaken is de uitkering in zijn geheel stopgezet.

Naast deze fraude zaken is er 39 gevallen niet voldaan aan de inlichtingsplicht, waardoor meer dan 20.000 euro is teruggevorderd. Hierbij moet gedacht worden aan het niet doorgeven van de juiste informatie.

De inzet van extra handhavingsmedewerkers heeft er eveneens toe geleid dat in 2011 meer maatregelen zijn genomen dan in voorgaande jaren en dat er meer bezwaarschriften zijn ingediend. Wel zijn, procentueel gezien, minder bezwaarschriften gegrond verklaard.

De gemeente bestrijdt fraude door de inzet van de sociale recherche en handhavingsmedewerkers. Ook worden bestanden van onder andere de Belastingdienst, het UWV, de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Dienst Uitvoering Onderwijs met elkaar vergeleken.

Categorieen:
Maassluis Algemeen