Archief

Westlander moet zorghulpmiddelen zelf betalen

Inwoners van de gemeente Westland moeten in de toekomst zorghulpmiddelen zoals toiletverhogers, handgrepen en douchestoelen zelf betalen. Dit stelt het college van B en W voor in de verordening maatschappelijke ondersteuning, die op 17 september in de raadscommissie MO aan de orde komt.

De nieuwe regels zijn een uitvloeisel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Voor vrijwel alle individuele Wmo-voorzieningen gaat een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gelden. Zo zal er moeten worden betaald voor het gebruik van een scootmobiel. Wettelijk mag er geen bijdrage worden gevraagd voor rolstoelen. Dat geldt ook voor zorgvoorzieningen voor kinderen tot 18 jaar. Uit het voorstel is niet duidelijk of rollators onder de eigen bijdrage gaan vallen. Cliënten zullen volgens het college ruim op tijd worden geïnformeerd. Bovendien komen er overgangstermijnen.

Het college laat weten dat het door de economische crisis en stijgende kosten door vergrijzing niet meer vanzelfsprekend is dat overheid voor iedereen zorgt. "De inwoner is eerst zelf aan zet bij het oplossen van problemen. We denken mee en als laatste optie kijken we als gemeente waar ondersteuning nodig is", aldus de verantwoordelijke wethouder Marga de Goeij. De netto-kosten voor de gemeente zijn tussen 2007 en 2011 gestegen van 8,7 naar 11,1 miljoen euro.

Categorieen:
Westland Algemeen