Archief

Spanningen binnen katholiek onderwijs

Er bestaat een diepgaand conflict binnen de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO), met name tussen de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad en het tweekoppige college van bestuur. Bij de WSKO zijn 19 basisscholen in 9 Westlandse kernen aangesloten, met in totaal circa 5.000 leerlingen en ruim 500 medewerkers.

Het conflict gaat onder meer over de financiële situatie. De oudergeleding van de Medezeggenschapsraad zet vraagtekens bij de resultaten van de afgelopen jaren. Op de budgetten voor de scholen zou te veel worden beknibbeld, zelfs zodanig dat de leerkrachten bij wijze van spreken voor eigen rekening gekleurd papier aanschaffen.

De Raad van Toezicht heeft op woensdag 7 december een gesprek gehad met de ouders uit de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad, die zich lieten bijstaan door een raadsman van de vakcentrale CNV. Daarbij waren de toezichthouders verbaasd, dat de personeelsvertegenwoordigers ontbraken. Volgens de ouders heeft dat te maken met angst voor hun eigen toekomst.

De Raad van Toezicht veronderstelde, dat bij enkele van de 19 scholen de zaken niet naar wens verlopen en gaat nu bij het college van bestuur uitzoeken of de kritiek van de medezeggenschapsraad representatief is voor een aanzienlijk groter aantal van de aangesloten scholen. Op 10 januari komen de partijen opnieuw aan tafel.

Categorieen:
Westland Algemeen