Archief

Hoogleraar: Uitwijkgedrag bij tol in tunnel

Hoogleraar Verkeerskunde Ingo Hansen waarschuwt voor uitwijkgedrag bij het heffen van tol in de toekomstige Blankenburgtunnel. Als er op alternatieve trajecten, in dit geval de Beneluxtunnel en de Brienenoordbrug, geen tol wordt geheven, blijkt volgens hem vaak dat er dan voor die alternatieven wordt gekozen.

Hansen, verbonden aan de TU Delft, zei vrijdagmorgen op WOS-radio dat er ook op de alternatieve routes tol zou moeten worden geheven om ervoor te zorgen, dat het verkeer door de nieuwe tunnel gaat. Maar dat stuit volgens hem op een probleem. De huidige wetgeving staat niet toe zomaar tol te heffen op bestaande verbindingsroutes.

Als mogelijke oplossing noemt Hansen een voor iedereen geldende kilometerheffing. Op die manier betaalt de automobilist voor het aantal kilometers dat hij aflegt. Dan wordt veelal simpelweg voor de korste route gekozen.

Woensdag sprak minister Schultz van Heagen van Infrastructuur & Milieu haar voorlopige voorkeur uit voor de Blankenburgtunnel. Zij houdt de mogelijkheid om tol te gaan heffen open, omdat zo de investeringkosten van het project kunnen worden terugverdiend.

Categorieen:
Algemeen