Archief

Minister kiest Blankenburgtunnel

De keuze is gevallen op de Blankenburgtunnel, tracé Krabbeplas West. Dat heeft minister Schultz van Haegen eind woensdagochtend als haar voorkeur uitgesproken.

Het tracé Krabbeplas West kost circa € 100 mln meer dan het tracé Middendoor, maar vanwege de ruimtelijke kwaliteit en de natuurwaarde van het gebied heeft het tracé Krabbeplas West de voorkeur, aldus minister Schultz. Bovendien is het Rijk bereid de meerkosten te betalen voor een verlaagde aansluiting bij de A20 van circa € 50 mln.

Dat de Blankenburgtunnel de voorkeur van de minister heeft, is geen verrassing. Alles leek er al maandenlang op, dat de keuze op die tunnel zou vallen boven het alternatief, de Oranjetunnel.

Natuur- en milieuorganisaties vinden de voorkeur onbegrijpelijk. In een reactie zeggen zij: "De Blankenburgtunnel vernietigt het belangrijke natuur- en recreatiegebied Midden-Delfland en is bovendien slechts een tijdelijke oplossing die het fileprobleem alleen maar verplaatst", aldus de organisaties. Volgens hen zal de leefbaarheid in Vlaardingen en Maassluis door de Blankenburgtunnel ernstig aangetast worden.

Volgende week komt de Nieuwe Westelijke Oeververbinding aan de orde in de Tweede Kamer.