Archief

Coalitie gaat door, Keizer direct weg

De coalitie van GemeenteBelang Westland (GBW), CDA en Westland Verstandig gaat verder. Maar dat gebeurt in een Westlandse gemeenteraad zonder GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer. Dit bleek uit de verklaring, die Keizer dinsdagavond ten overstaan van de gemeenteraad aflegde.

Precies twee weken eerder had GBW het vertrouwen in coalitiegenoot Westland Verstandig opgezegd. Fractievoorzitter Keizer verklaarde toen geen heil meer te zien in een verdere samenwerking naar aanleiding van de opstelling van zijn collega Duijsens in het debat over een alternatief centrumplan voor 's-Gravenzande.

Keizer was liever alleen met het CDA verder gegaan, maar stelde dat die samenwerking een te kleine meerderheid zou hebben. "En daar is de gemeente niet mee gebaat," aldus Keizer. "Uitgangspunt moet zijn dat het coalitieakkoord wordt uitgevoerd. Dat is goed voor de Westlandse burger en het bedrijfsleven."

Volgens hem botsen de karakters van enkele hoofdrolspelers (hij en Duijsens -red.), maar is er geen tijd om de relatie te herstellen. Keizer haalde nog wel uit naar de fractievoorzitter van Westland Verstandig naar aanleiding van diens uitspraken in het AD van zaterdag. Daarin werd GBW traagheid verweten. Keizer zei dat als een dolkstoot in de rug te hebben gevoeld, omdat Duijsens vrijdag al van zijn beslissing op de hoogte was gesteld.

Vervolgens sprak Keizer, die per direct de gemeenteraad verlaat, emotionele afscheidswoorden. De nieuwe fractievoorzitter van GBW is Frank Rijneveen uit Monster. Keizer had in zijn nieuwjaarstoespraak al aangekondigd, dat hij komende zomer de gemeentepolitiek zou verlaten. Keizer is ruim 14 jaar raadslid geweest. In 1997 was hij de opvolger van zijn grootvader Rem Keizer.