Archief

Reeën in het Vinetaduin

Het Zuid-Hollands Landschap is overtuigd dat met grote regelmaat reeën in het Vinetaduin in Hoek van Holland vertoeven. Een terreinmedewerker van de stichting heeft talloze reeënsporen waargenomen.

Volgens Maarten van der Valk, regiohoofd bij het Zuid-Hollands Landschap, zijn eerder dit jaar twee exemplaren waargenomen in het noordelijke deel van de Dixhoorndriehoek. "Niet veel later kregen we te horen dat er ook een exemplaar was gezien in het Vinetaduin, in het zuidelijkste deel van de Dixhoorndriehoek. Uit de vele reeënsporen die nu zijn waargenomen, kunnen we opmaken dat de soort het Vinetaduin als vaste verblijfplaats heeft gekozen. Met name overdag."

Het Zuid-Hollands Landschap is verheugd over de aanwezigheid van de reeën, omdat grote grazers door hun vraatgedrag bijdragen aan het open houden van de duinen. De afgelopen maanden heeft het Zuid-Hollands Landschap in het Vinetaduin verruigde stukken grasland tot op het kale zand afgegraven. Dit werd specifiek gedaan om de zandhagedis in het Vinetaduin terug te krijgen. "Hopelijk krijgen de reeën in het Vinetaduin de komende zomer gezelschap van de zandhagedis. Dat zou een nieuw hoogtepunt zijn," aldus Van der Valk.