Archief

CDA wil Hofzicht behouden

De voormalige buitenplaats Hofzicht bij natuurgebied De Zeven Gaten aan de rand van De Lier moet in ere worden hersteld. De boerderij moet een monumentenstatus krijgen en de woonfunctie van de buitenplaats moet worden hersteld.

Dat vindt CDA Westland, dat in samenwerking met stichting De Timmerwerf het initiatief heeft genomen voor een bezoek van een gemeenteraadsdelegatie aan Hofzicht. De fractie wil de andere partijen laten zien dat het de moeite loont om de buitenplaats te behouden.

De huidige staat van de boerderij, bij Lierenaars bekend als 'de boerderij van de familie Van der Lingen', is erg slecht. Daardoor is bewoning ervan alleen tegen heel hoge kosten mogelijk. Het alternatief is de boerderij te slopen en er een nieuwe woning te bouwen. Het bestemmingsplan maakt dat mogelijk. De eigenaar van Hofzicht en stichting De Timmerwerf zouden echter liever zien dat de boerderij met aangrenzende windsingels, boomgaarden en moestuinen als een historisch erfgoed kan worden behouden.

Dat zou kunnen door de woonbestemming van de boerderij te halen, er een monumentenstatus aan toe te kennen (zodat het behouden kan blijven als berging/opslag) en er een nieuwe woning naast te bouwen. Daarnaast zou in samenwerking met de Stichting Zuidhollands Landschap het buitenterrein opnieuw moeten worden ingericht.

De boerderij en nieuwbouw hebben echter samen meer oppervlakte aan woonbestemming nodig (1300 m2) dan het huidige bestemmingsplan toestaat (1000 m2). Het CDA wil de gemeenteraad daarom voorstellen in te stemmen met een vrijstelling voor de overschrijdende vierkante meters. Een wijziging van het bestemmingsplan is dan niet nodig. Volgende week dinsdag zal de raadsdelegatie een kijkje nemen op Hofzicht.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen