Archief

16.000 Westlanders lezen moeilijk

16.000 Westlanders boven de 16 jaar zijn analfabeet of hebben moeite met lezen en schrijven. Onder hen zijn 6.000 autochtone Nederlanders. In de gemeente Maassluis gaat het om in totaal 3.800 mensen. Maassluis zegt niet te kunnen aangeven hoeveel autochtonen daaronder zijn.

Dit blijkt uit een inventarisatie door beide gemeenten naar aanleiding van de jaarlijkse Week van de Alfabetisering, die deze week in het hele land wordt gehouden. Het doel ervan is om laaggeletterdheid en het belang van de taal onder de aandacht te brengen. Woensdag 8 september is de internationale Wereldalfabetiseringsdag. In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen mensen boven de 16 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven. Ongeveer een kwart miljoen zijn analfabeet en kunnen dus helemaal niet lezen of schrijven.

In Westland en Midden-Delfland worden dinsdag onder meer informatiepakketten aan de wethouders De Goeij en Van Nimwegen aangeboden. Dat gebeurt in het gemeentekantoor in De Lier en het gemeentekantoor in Schipluiden. Bovendien worden er posters opgehangen en folders uitgedeeld. De pakketten informeren over de activiteiten van de campage 'Doe weer mee!', die laaggeletterde volwassenen wil motiveren naar school te gaan. Ook de vestiging van FloraHolland in Naaldwijk staat dinsdag in het teken van de alfabetisering. Bovendien rijdt de hele week een bus door de regio om de campagne 'Doe weer mee!' te promoten.

Donderdag wordt een poging gedaan het wereldrecord voorlezen te vestigen. Zo'n 15.000 basisschoolleerlingen in het hele land lezen dan gezamenlijk 15 minuten lang voor. De poging wordt 'geregisseerd' vanuit het Luxor Theater in Rotterdam, waar prinses Laurentien ook zelf zal voorlezen.