Archief

Alcohollimiet voor schippers omlaag

Het toegestane alcoholpromillage voor schippers gaat met ingang van zaterdag omlaag van 0,8 naar 0,5 promille. Dit is de belangrijkste consequentie van de wijziging van de Scheepvaartverkeerswet die van kracht wordt.

Het lagere promillage gold al voor de Rijn, Waal en Lek en wordt nu uitgebreid naar de overige wateren. De maatregel geldt voor beroepsschippers én recreatievaarders, zoals zeilers en bestuurders van snelle motorboten.

Doel van de maatregel is dat personen scherp en alert zijn als zij een vaartuig besturen. De Nederlandse regels worden hiermee in overeenstemming gebracht met omringende landen, en met de regels voor de weg.

Inmiddels heeft de ministerraad, op voorstel minister Eurlings, ook ingestemd met een wetsvoorstel waarin het mogelijk wordt om van schippers die de regels overtreden, het vaarbewijs in te nemen. Dit wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State. De huidige wetswijziging voorziet nog niet in deze mogelijkheid.

Rijkswaterstaat en de Waterpolitie handhaven samen de regels op de rijksvaarwegen. De hoogte van de boete bij overtreding hangt af van de ernst van de overtreding.

Categorieen:
Algemeen