Archief

Lintjesregen Westland

Ter gelegenheid van Koninginnedag heeft burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland op woensdag 29 april koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Westlandse inwoners.

In totaal ontvingen 20 Westlanders een koninklijke onderscheiding, twee ervan werden in Den Haag uitgereikt door een minister en een staatsecretaris.

De volgende personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw A.M.C. van der Kraan-Zuijdervliet (Wateringen) is al 53 jaar in diverse functies actief binnen het amateurtoneel in Westland, onder meer als spelend lid, regisseur van de jeugdtheatergroep, lid van schminkgroep en bestuurslid. Vanaf 1993 is zij ook actief als vrijwilliger binnen de plaatselijke rooms-katholieke kerk en sinds 1998 begeleider van bejaarden.

De heer D. van Gaalen (Monster) was van 1945 tot 1970 collectant binnen de Hervormde Gemeente Monster. Sinds 1985 is hij kerkvoogd (12 uur per week). Decorandus draagt o.a. zorg voor het groen rond de kerk en het schilderwerk. Ook is hij sinds 1991 coördinator van het inzamelen van oud papier.

Mevrouw A.E. Meijboom-Vellekoop (Poeldijk) is vanaf 1975 penningmeester/bestuurslid van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Monster-Poeldijk, thans afdeling Westland. Daarnaast was zij een van de grondleggers van de Werkgroep Gecoördineerd Ouderenwerk/ Dienstencentrum De Backerhof (een van de voorlopers van de huidige Stichting Welzijn Westland). Ook is zij (mede-)oprichter en voorzitter van de Soos Samen Sterk (SSS) Westland en sinds 1980 vrijwilliger binnen de Hervormde Kerk.

De heer J.M. de Bruijn (Wateringen) is ruim 30 jaar actief binnen de bazaarcommissie van de Nederlands Hervormde Gemeente Wateringen. Sinds1982 is hij (wijk)ouderling en vanaf 1995

voorzitter van de (Stichting) Christelijke Boekenwinkel De Smidse. Ook is hij vanaf 1998 voorzitter van de Dragersvereniging De Laatste Eer en sinds 1999 redactielid van het maandelijkse kerkblad.

Mevrouw A.M. Ouwendijk ('s-Gravenzande) is vanaf 1978 actief binnen de Gereformeerde Kerk als diaken, wijkouderling en jeugdouderling. Ook gaf zij huiscatechisatie, was zij belast met de kascontrole en maakte zij een paar maal deel uit van de beroepingscommissie. Daarnaast is zij als vrijwilliger actief bij de Stichting Welzijn Westland, de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB), verpleeghuis De Kreek en verzorgingshuis Sonnevanck.

De heer P.J.A.M. Roessen (Monster) is vanaf 1972 actief binnen de Schietvereniging Monster, ondermeer als bestuurslid, baancommandant, instructeur en wedstrijdleider. Ook was hij van 1973 tot 2003 bestuurslid van de Schietkring Westland. Daarnaast was hij lid van de Districts Technische Commissie (DTC) Klein Kaliber Geweer (KKG) van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA)

Mevrouw W.P.M. van Kester-Zwinkels (De Lier) vervult sinds 1977 een bestuursfunctie in het Katholiek Vrouwen Gilde Naaldwijk. Van 1985 tot 1993 was zij secretaris van het Katholiek Vrouwen Gilde, kring Westland. Ook was zij actief voor de provinciale en landelijke organisatie van het Gilde.

Verder was zij 10 jaar raadslid van de voormalige gemeente De Lier, is zij al vele jaren actief voor het CDA en is zij hoofdingeland van het Hoogheemraadschap Delfland en lid van de klantenadviesraad van CAIW.

De heer B. Wensveen (Poeldijk) was van 1982 tot 1995 lid van de gemeenteraad van Monster. Sinds 1982 is hij medeoprichter en voorzitter van het bestuur van de dragersvereniging van de H. Bartholomeus Kerk. Ook zet hij zich hij al meer dan 20 jaar in voor het onderhoud van de kerk en de pastorie. Verder was hij medeoprichter van de Hengelsportvereniging 'Het Stekeltje' en is hij al jarenlang mantelzorger voor een familielid.

Mevrouw M.J.A. van der Kraan-Groenewegen (Kwintsheul) vervult al 36 jaar als vrijwilliger diverse functies bij de Sport Federatie Quintus. Ook is zij sinds 1973 actief als vrijwilliger bij de jaarlijkse collecte voor het Prinses Beatrix Fonds en sinds 1993 bij het Westlands Museum, onder andere als gastvrouw en rondleidster.

De heer P.J.A. Bom (Poeldijk) is sinds 1980 vrijwilliger bij het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft, waarbij hij tijdens de zondagse kerkdienst optreedt als o.a. voorganger, koster en lector. Van 1994 tot 2003 was hij bestuurslid van de Katholieke Bond voor Ouderen. Ook was hij 10 jaar voorzitter van de Turnvereniging Verburch en is hij sinds 1989 bestuurlid van de plaatselijke Biljartvereniging.

Mevrouw R.A.M. de Graaff-van der Zanden ('s-Gravenzande) verzorgt en begeleidt als vrijwilliger sinds vele jaren dementerende ouderen, meervoudig gehandicapten en epilepsiepatiënten. Ook is zij actief voor het Nationaal Epilepsiefonds-De Macht van het Kleine. Ook werkt zij als vrijwilliger bij de Wereldwinkel 's-Gravenzande, waarbij zij onder meer voorlichting geeft op scholen.

De heer J.A. Storm (Monster) zet zich sinds 1983 in als vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Ter Heijde, onder meer als ouderling, kerkvoogd, president-kerkvoogd en organisator van de bazaar. Verder is hij ruim 25 jaar beheerder van de begraafplaats van Ter Heijde. Van 1992 tot 2002 was hij bestuurslid van de Vereniging voor Protestants-Christelijk Onderwijs (VPCO) in Monster. Hij vervulde de functie van bouwcoördinator van twee schoolgebouwen.

Mevrouw A.J.M. van den Abbeele-Kerklaan (Wateringen) is sinds 1956 spelend lid van de Theatergroep Wateringen, voorheen de toneelvereniging St. Jan Baptist. Gedurende 16 jaar was zij regisseur van de Jeugdtheatergroep van de vereniging en ruim 18 jaar lid van de schminkgroep van de vereniging. Daarnaast is zij sinds 2002 actief als vrijwilliger in zorgcentrum De Ark en de wooncomplexen Terra Nova en Bakkershof.

De heer A. van der Kaaij (Maasdijk) is sinds 1990 bestuurslid van de Oranjevereniging Maasdijk. Ook is hij vanaf 1992 actief als vrijwilliger bij de Kleindieren Vereniging Westland, sinds 1995 als voorzitter. Vanaf 1996 zet hij zich in als actief lid van de Maasdijkse Buurt Preventie. Daarnaast was hij van 1984 tot 1994tjeugdleider en hoofd van de clubleiders/mentor van het jeugdwerk van de Gereformeerde Kerk Maasdijk.

Mevrouw E.C. Rijsdijk-Middelburg (Naaldwijk) is vanaf 1979 bestuurslid van de gymnastiekvereniging UDI (Uitspanning Door Inspanning) en verzorgt met name de ledenadministratie. Ook organiseert zij het administratieve proces rond wedstrijden, zorgt dat er juryleden aanwezig zijn en is gastvrouw tijdens vergaderingen.

De heer T.N. van der Meer (Wateringen) is sinds 1948 vrijwilliger bij de Omnivereniging Velo in Wateringen. In de jaren vijftig was hij jeugdtrainer/jeugdleider en leider van het VELO-kamp

Vanaf 1960 tot heden is hij actief als beheerder van de kleedkamers en coördineert hij het werk van de vrijwillige beheerders op het VELO-complex. Voorts is hij penningmeester van Quintus Handbal.

De heer P. van Gaalen (Monster) was van 1978 tot 1990 bestuurslid, tevens voorzitter, van de politieke partij RPF Monster. Gedurende 16 jaar was hij (administrerend) diaken en wijkscriba van de Hervormde Gemeente Monster, tevens belast met het scribaat van de centrale kerkenraad. Van 2000 tot 2008 was hij kerkrentmeester en collectant. Ook is hij bestuurslid van de Vereniging "De Haven" en collectant tijdens de erediensten van de Hervormde Gemeente Monster.

De heer G. Prins (Naaldwijk) is vanaf 1987 bestuurlijk actief in diverse functies bij belangenorganisaties voor de detailhandel/Midden- en Kleinbedrijf. Van 1989 tot 2007 was hij bestuurslid en voorzitter (vanaf 1995) van MKB Westland. Van 1998 tot 2007 was hij lid van het Algemeen Bestuur van de Kamer van Koophandel Haaglanden. Ook was hij binnen deze organisatie voorzitter van de vakcommissie Detailhandel, Toerisme en Vrijetijdsbesteding. Daarnaast is hij vanaf 2006 raadslid in de gemeente Westland.

De heer Prins ontvangt de onderscheiding op het Ministerie van Economische Zaken uit handen van minister Van der Hoeven.

De volgende personen worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw A.C.M. van Vliet-Vijverberg (Honselersdijk) is sinds 1992 in diverse functies actief als lid van het CDA, afdeling Naaldwijk, sinds 2004 afdeling Westland. Vanaf 1998 is zij lid van de gemeenteraad van Naaldwijk, later Westland. Daarnaast was zij 8 jaar voorzitter van het Katholieke Vrouwengilde, afdeling Naaldwijk en 9 jaar bestuurslid van de Kring Westland. Ook was zij actief als bestuurlid van het Platform Gehandicapten Naaldwijk en vice-voorzitter van de landelijke werkgroep Politieke Scholing voor Vrouwen. Ook is zij betrokken bij het Vangnet Diaconie MaNaHo en lid van de Adviesraad Gender van het Zuid-Hollandse expertisecentrum voor van jeugd en leefbaarheid. Sinds 2006 is zij medeoprichter en adviseur van de stichting Vrouwen over de Drempel.

De heer A. van Daalen (Naaldwijk) is al tientallen jaren actief binnen landelijke organisaties die zich bezighouden met het beroepsgoederenvervoer. Vanaf 1987 is hij medeoprichter en voorzitter van de Stichting Transportcentrum Westland. Ook was hij bestuurslid en voorzitter van de Industriële Kring Naaldwijk. Verder heeft decorandus zich bestuurlijk ingezet voor veel organisaties, waaronder de volleybalvereniging in Honselersdijk, het onderwijs, de Voetbalvereniging Naaldwijk en de Rotary Westland.

De heer Van Daalen ontvangt de onderscheiding op het ministerie van Verkeer en Waterstaat uit handen van staatssecretaris Huizinga.