Archief

PT & LTO: Gasprijzen wel excessief

De tuinbouw is het niet eens met de conclusie van de NMa dat GasTerra geen excessieve gasprijzen rekende. De NMa constateert dat in de jaren 2005-2007 de gasprijs hoger ligt dan de benchmark voor de laagcalorische gasmarkt waar de tuinbouw bij hoort.

Omgerekend naar het verbruik van de tuinbouw en de gasprijzen in die jaren, heeft de glastuinbouw bijna 300 miljoen euro te veel betaald. Op de totale gasrekening van 2005-2007 is dit 15%. De tuinbouworganisaties vinden dit wel degelijk excessief.

De NMa heeft dit onderzoek laten doen omdat onder meer PT en LTO Glaskracht Nederland in juli 2006 een klacht indienden over het mogelijk misbruik van machtspositie door GasTerra bij het vaststellen van de laagcalorische gasprijs.

Het mogelijk misbruik van machtspositie door GasTerra bij het vaststellen van de laagcalorische gasprijs betrof volgens PT en LTO Glaskracht Nederland een ontransparante, steeds wijzigende prijsformule, prijsdiscriminatie en excessieve prijzen. FME en Consumentenbond hebben destijds de klacht ondersteund.

Categorieen:
Algemeen