Archief

CO2-sectorsysteem bijna gereed

Het CO2-sectorsysteem voor de Nederlandse glastuinbouw is op papier al bijna klaar. Volgend jaar worden de laatste puntjes afgewerkt en in 2010 volgt een praktijktoets.

In 2011 en 2012 moet het systeem draaien. Productschap Tuinbouw en LTO Glaskracht Nederland hebben samen met de ministeries van VROM en LNV een eenvoudig en solide systeem in elkaar gezet zonder administratieve rompslomp.

Tuinders die per jaar meer dan 170.000 kuub gas verbruiken moeten jaarlijks het gasverbruik en eventueel aan het net geleverde elektriciteit monitoren en rapporteren aan het Productschap Tuinbouw. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze minder dan 170.000 kuub gas verstoken, krijgen vrijstelling van de monitoring- en rapportageplicht.

Bedrijven die meedoen aan het EU-ETS vallen buiten het sectorsysteem. De bedrijven sturen hun gegevens naar het Productschap, die vervolgens de totale emissie van de sector berekent en rapporteert aan de overheid.

Als de totale emissie boven de CO2-streefwaarde komt, berekent het productschap wat het zou kosten om deze overschrijding te compenseren door CO2-rechten in te kopen. Deze kosten worden op basis van het gasverbruik doorberekend aan alle deelnemers tot 170.000 kuub. Als de sector onder de streefwaarde blijft, is compensatie niet nodig.

Categorieen:
Algemeen