Archief

Extra inzet sanering verspreid glas

Met een extra impuls voor de versnelling van verspreid gelegen glastuinbouw en twee zoeklocaties voor nieuwe glastuinbouw, hebben Gedeputeerde Staten belangrijke besluiten genomen voor glastuinbouw in Zuid-Holland.

De extra inzet is nodig om de in het coalitieakkoord afgesproken 5800 hectare voor glastuinbouw in Zuid-Holland te behouden. Recente cijfers laten echter zien dat het aantal hectare is afgenomen. Daarom hebben Gedeputeerde Staten Oostflakkee en Kaag en Braassem aangewezen als te onderzoeken locaties voor duurzame glastuinbouw.

In het coalitieakkoord hebben CDA, PvdA, VVD en CU/SGP afgesproken dat zij extra inzetten op de sanering van verspreid glas en het behoud van 5800 hectare voor de tuinbouw.

Uit de net beschikbaar gekomen Monitor Glastuinbouw Zuid-Holland 2008 blijkt dat het aantal hectare glastuinbouw in 2007 is afgenomen tot 5337 hectare. Herstructurering, verstedelijking en het opruimen van verspreid liggend glas zijn hier onder andere de oorzaken van. Voor de toekomst van de Greenports is productieruimte nodig voor glastuinbouw.

De provincie heeft 246 hectare aan verspreid liggende glaslocaties aangewezen waar in de komende tijd samen met de gemeenten het glas opgeruimd gaat worden. Het gaat hier om veelal verouderde glaslocaties in de gemeenten Brielle, Westvoorne, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Nieuwkoop, Bergambacht, Vlist en Zevenhuizen-Moerkapelle.

De provincie maakt het mogelijk om op de locaties projectmanagers aan te stellen om een saneringsplan op te stellen, de Ruimte voor Ruimteregeling in te zetten, de planologische procedures (bestemmings- en streekplan) te doorlopen en de financiƫle dekking voor te bereiden.