Archief

Telers worden op kosten gejaagd

Het landelijke systeem voor congestiemanagement zoals minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken dat wil gaan invoeren, zal tuinders die WKK-stroom terugleveren, flink op kosten jagen. Deze waarschuwing uit o.a. LTO Glaskracht Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit schrijft vakblad Bloemisterij in haar uitgave.

Minister Van der Hoeven wil telers verplichten dagelijks aan te geven hoeveel WKK-stroom zij van plan zijn aan het hoogspanningsnet terug te gaan leveren. Ook moeten tuinders al bij een beperkt WKK-vermogen verplicht een bieding uitbrengen bij landelijk netbeheerder TenneT op het niet-terugleveren van stroom. Hierdoor worden telers, volgens de vier organisaties, onnodig opgezadeld met extra administratieve lasten.

Houdt een tuinder zich niet aan de opgegeven prognose voor teruglevering van WKK-stroom, dan wil Van der Hoeven daar financiële consequenties voor hen aan verbinden. Het risico op afwijkingen van de prognoses moet volgens hen bij de netbeheerders komen te liggen. De minister wil netbeheerders tevens de bevoegdheid geven telers af te schakelen. Ook daarmee zijn de organisaties het oneens.

Categorieen:
Algemeen