Archief

Export bloemen en planten daalt

De achterstand van de export van bloemen en planten vanuit Nederland is door een tegenvallende omzet in oktober opgelopen tot 2,2% ten opzichte van vorig jaar.

De krimp was in de afgelopen maand 13%. Er werd voor 413 miljoen uitgevoerd. Tot en met oktober bedraagt de exportwaarde 4,5 miljard euro. Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten.

Bloemen doen het dit jaar structureel minder goed dan planten en de vraaguitval in belangrijkste afzetgebieden kan niet worden goedgemaakt in de groeimarkten.

De snijbloemenexport zakte in oktober met meer dan 14% en tot en met oktober met bijna 4% tot een totale waarde van 2,7 miljard euro. De uitvoer van pot- en tuinplanten daalde afgelopen maand met 9% en ligt tot en met oktober met 1,6 miljard nog iets boven vorig jaar.

Groot- en detailhandelaren wijten de uitval van de vraag aan het getaande vertrouwen van consumenten in de economie. Vooral in de belangrijkste afzetlanden Duitsland, Engeland en Frankrijk liep de export grote klappen op.

Categorieen:
Algemeen