Gemeente mag gronden centrum Den Hoorn onteigenen
De verdere ontwikkeling van het centrum van Den Hoorn is weer een stap dichterbij. Koning Willem-Alexander heeft de gemeente Midden-Delfland toestemming gegeven om de gronden die zij niet in bezit heeft te onteigenen.
In Den Hoorn moeten een Jumbo-supermarkt en nieuwe woningen komen. Daartoe is in 2017 al besloten, maar de uitvoering is nog altijd niet begonnen, omdat niet alle benodigde gronden van de gemeente zijn. Die gronden zijn nu nog van Van Leeuwen Beheer en Plus Vastgoed, de eigenaar van de andere supermarkt in het dorp. Overleg met de grondeigenaar om de gronden over te nemen leverde in de afgelopen jaren niks op.
Om toch een doorbraak te forceren, is de gemeente Midden-Delfland vorig jaar december een onteigeningsprocedure gestart. Zo'n procedure loopt via de Kroon en de rechter. Een grondeigenaar wordt op deze manier gedwongen om zijn gronden af te staan voor een 'groter belang', in dit geval bijvoorbeeld de ontwikkeling van een levendig dorpscentrum. De rechtbank bepaalt de schadevergoeding die de grondeigenaar ontvangt.
Inmiddels is stap 1 afgerond: de koning heeft, op voordracht van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, op 16 februari het verzoek om te onteigenen toegewezen. Dat besluit is inmiddels gepubliceerd en ligt tot 8 mei ter inzage op het gemeentehuis in Schipluiden. De gemeente kan nu naar de rechter en heeft daarvoor twee jaar de tijd.
Meelfabriek
De onteigening gaat in de hoofdzaak over de plek van de vroegere meelfabriek aan de Dijkshornseweg. Die gronden zijn in handen van vastgoedondernemer Gerard van Leeuwen. Een ander te onteigenen perceel is eigendom van de gemeente, maar hierop is een recht van overpad van Van Leeuwen van toepassing. De gemeente wenst ook zichzelf te onteigenen met het oog op de titelzuiverende werking van onteigening, waardoor de erfdienstbaarheden komen te vervallen.