Boer Arie mag toch kleine windmolen neerzetten
Arie van den Berg mag alsnog een kleine windmolen neerzetten op zijn boerderij aan de Rotterdamseweg in Schipluiden. Daarmee komt een einde aan een proces dat zo'n twee jaar heeft geduurd.
Van den Berg wil zijn melkveehouderij graag verduurzamen en besloot daarom een aanvraag te doen om een kleine windmolen (maximaal 15 meter) te plaatsen. Hij kreeg onder voorwaarden in april 2021 al een vergunning voor het plaatsen van zo'n molen. Daarbij moest nog wel worden gekeken of de constructie voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. Dat bleek volgens het college van B en W niet het geval. "Uit onze toetsing blijkt dat wij als gemeente geen goedkeuring kunnen afgeven voor de molen aan de hand van de sterkte-eisen, die opgenomen zijn in het Bouwbesluit, en daarmee voldoet de molen niet aan de gestelde voorwaarden in de vergunning", maakte wethouder Renzen afgelopen oktober duidelijk.
500 molens
Die mededeling was stof voor discussie. In heel Nederland staan inmiddels al zo'n 500 van dit soort molens. 'Waarom kan het daar dan wel en hier niet?', vroegen diverse gemeenteraadsleden zich af. Zij gaven de wethouder opdracht dit verder te onderzoeken.
Renzen benaderde de gemeenten Molenlanden, Schagen en Oost-Gelre en kwam vorige maand met haar bevindingen. "Het lijkt er sterk op dat de toets in de gemeenten nauwelijks is gedaan op de constructieve veiligheid danwel betrouwbaarheid. Waar wel een constructieve toets heeft plaatsgevonden is deze onvolledig uitgevoerd of zijn de uitkomsten terzijde geschoven", schreef zij. "Na onze eerdere afweging, na dit onderzoek en ook na het onderzoek dat Antea eerder uitvoerde is er geen grond gevonden om af te wijken van de eerdere conclusie: De windmolen voldoet niet aan het Bouwbesluit."
Impasse
Daarrmee bleef er sprake van een patstelling waar ook de gemeente graag uit wilde komen. Die was van begin af aan namelijk wel positief over het initiatief. Om uit de impasse te komen, is de molenbouwer gevraagd om alsnog aan te tonen dat de molen wél voldoet aan de veiligheidseisen. Dat is gebeurd, meldde de wethouder deze week in een brief aan de raad.
"Uiteraard zijn we blij dat nu duidelijk blijkt dat het initiatief wel doorgang kan vinden", zei OGP-raadslid Niek Knaap dinsdag in een vergadering. "Wij vinden het wel jammer dat het anderhalf jaar heeft geduurd voordat zo'n goed initiatief dat in heel Nederland gewoon kon, ook in Midden-Delfland blijkt te kunnen."
Renzen reageerde daarop: "We zijn blij dat we de constructie van de windmolen uiteindelijk hebben kunnen goedkeuren. Het heeft niet anderhalf jaar geduurd, maar bijna twee jaar. Dat vinden we als college ook lang."