Slachtoffer van seksueel misbruik start praatcirkels om anderen te helpen
Paula Buitelaar (53) uit Naaldwijk wil slachtoffers en mensen rondom slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld ondersteunen. Zij houdt daarom praatcirkels rondom dit thema.
Paula is zelf ook slachtoffer van seksueel misbruik. "Dat is op mijn vijfde begonnen. Ik ben misbruikt door een oom, nog een familielid en een buurman", vertelt ze in de WOS-talkshow Aan Tafel. Het misbruik duurde tot haar twaalfde.
Die periode had ze voor een groot deel verdrongen, maar later kreeg ze daar toch last van. "Ik wist het niet meer. Ik was wel heel vaak ziek, maar ik wist niet precies waarom. En toen ik zelf moeder werd en mijn dochter een jaar of 3 was.. rond die leeftijd beginnen kinderen toch het verschil te zien tussen jongens en meisjes. Zij begon dingen te zeggen als: 'jongens hebben een piemel en meisjes een vagina'. En op het moment dat ze daarover begon, voelde ik heel veel angst over me heenkomen. En vanaf dat moment werd ik alleen maar zieker, kreeg ik hele zware migraineaanvallen."
Via een psycholoog kwam Paula's verleden uiteindelijk weer naar boven. "De therapie heeft mij opgeleverd dat ik er over kan praten en dat ik weet wat ik heb meegemaakt. Ik word er ook niet meer in meegesleurd, of dat ik het weer herbeleef."
Praatcirkels
In 2022 gaf 9 procent van de 16-plussers aan in de vijf jaar daarvoor slachtoffer te zijn geworden van fysiek seksueel geweld. "En dat zijn alleen cijfers van mensen die bekend zijn, die melding gemaakt hebben", zegt Paula. Dus waarschijnlijk liggen de getallen nog hoger. Vanuit haar eigen ervaring probeert de Westlandse nu andere slachtoffers te helpen. Dat doet ze met Talking Circles, ofwel praatcirkels.
"Als je misbruikt bent, vind je het vaak heel moeilijk om erover te praten, vaak vanwege een schaamtegevoel. Maar als je alles wegdrukt, kan het in je lichaam gaan zitten, kun je er ziek van worden. Daarom is het heel belangrijk om erover te praten", legt Paula uit. "Ik heb me daarom aangesloten bij het project Speak Now. Vanuit daar heb ik een Talking Circle georganiseerd. Daar ben ik in februari mee begonnen. Het is heel krachtig om met lotgenoten te kunnen praten, omdat eigenlijk mensen die het hebben meegemaakt het begrijpen."
Een belangrijk hulpmiddel bij de bijeenkomsten is een stok, de talking stick. "Ik begin vaak door mijn eigen verhaal te delen en daarna leg ik de stok in het midden neer, zodat mensen zelf bepalen of ze 'm willen pakken. Wat heel belangrijk is, is dat mensen echt naar je luisteren. De persoon die de stok in handen heeft, mag zijn of haar verhaal vertellen en dan is het de bedoeling dat anderen dat niet onderbreken. Aan het einde mag de prater bepalen of er vragen mogen komen."
Meer over de Talking Cirkels vind je op de website van Vitis Welzijn. Het hele verhaal van Paula zie je vanaf vrijdagavond 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.