Archief

Bodem De Lier daalt flink: 'Achtertuin al twee keer opgehoogd'

In twee jaar tijd is de bodem van De Lier flink gedaald. Op sommige plekken was er zelfs sprake van een daling van meer dan twee centimeter. Dit blijkt uit een recent onderzoek.

Volgens wethouder Michiel Ferwerda is er in 2020 al een klein onderzoek gedaan naar de bodemdaling in De Lier. "Toen leek het er al op dat bepaalde plekken sneller daalden", vertelt Ferwerda. Daarom is een aanvullend onderzoek uitgevoerd met meters in de bodem. "Daaruit bleek nu dat de bodem inderdaad door grondwateronttrekkingen sneller daalt." Volgens het onderzoek is er een verband te leggen tussen de grondwateronttrekkingen, onder andere van de glastuinbouw, en de bodemdaling.

'Geen reden tot paniek'

De bevindingen zijn volgens de wethouder geen reden tot paniek. "Wel is het zo dat we de zaak een iets hogere urgentie moeten geven. We moeten kijken hoe we naar een acceptabele oplossing voor iedereen toe kunnen werken", aldus Ferwerda.

Tekst gaat verder onder de video.

'Al twee keer de tuin opgehoogd'

Bewoners van De Lier merken de bodemdaling ook. Zo heeft Lierenaar Cor van der Mark zijn achtertuin al twee keer moeten ophogen. "Maar we zien nu al weer opstapjes. Dus de derde keer komt er ook aan", vertelt hij. "Mijn inschatting is dat de bodem hier ongeveer 60 centimeter is gedaald in de tijd dat wij hier wonen." Van der Mark woont hier nu 35 jaar. Hij laat ook de kruipruimte zien onder zijn huis. "De bodem was hier zo ver gezakt, dat wij onder de vloer een paar huizen verder konden kijken", vertelt de Lierenaar. Inmiddels heeft hij een dikke laag schelpen in zijn kruipruimte aangebracht om vocht tegen te gaan.

Oplossing

"Het is nog te vroeg om te zeggen wat er nu echt moet gebeuren", zegt Ferwerda. Volgens hem moet eerst de diagnose goed vastgesteld worden, zodat er een behandelplan kan worden opgesteld. "Als de bodem overal een centimeter daalt, heb je nergens een probleem. Als er wel verschil in zit, moeten we kijken wat de consequenties zijn. In die fase zitten we nu." Tegelijkertijd wordt er met Glastuinbouw Nederland gekeken naar een duurzamere gietwatervoorziening. "Dan hebben de tuinders toch beschikking over water en zijn de grondwateronttrekkingen minder nodig", aldus Ferwerda.