Archief
WOS

Delfland controleert dijken extra

Het is en blijft droog in onze regio en daarom voert het hoogheemraadschap van Delfland de komende week extra dijkinspecties uit. "Dat is puur preventief", vertelt Auke Visser, coördinator dijkinspecties bij Delfland.

"Kijk dit is er één", zegt Auke, terwijl hij met zijn 'zoekstok' wijst naar een scheur in de grond tijdens de eerste dijkinspectie. "Dit is waarschijnlijk een molshoop geweest. Doordat er weinig vegetatie op zit, en de zon er dan vol op schijnt, is de kans op scheuren groter."

In onze regio wordt specifiek gecontroleerd bij een aantal 'droogtegevoelige' keringen. Het hoogheemraadschap wil voorkomen dat er grote scheuren ontstaan. "Droogtegevoelige dijken zijn dijken waarvan de ondergrond uit veen bestaat of geheel of gedeeltelijk op een veenondergrond ligt. De meest droogtegevoelige dijken worden als eerste gecontroleerd, ongeveer 20 km."

Scheurtjes gaan in de app

De dijken worden met het oog nagekeken. "En te voet, we lopen over de dijken", legt Visser uit. "Wanneer we een scheurtje vinden, voeren we deze in via een app. Na twee weken gaan we terug en kunnen we precies terugvinden waar de scheur zat, en ook checken of deze groter is geworden."

Er is pas nood aan de man wanneer scheuren een grote hebben van 2,5 meter lang, 50 cm diep en 5 cm breed. "Dan vullen we deze op met klei en kleikorrels." Vooralsnog lijkt de schade erg mee te vallen. Het scheurtje bij de molshoop is slechts twee centimeter breed. "Mochten er grote scheuren ontstaan, gaan we er zo snel mogelijk naartoe om deze te herstellen. We willen dat de inwoners geen enkele problemen ondervinden."