Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Fietsbrug in Schipluiden vernoemd naar oorlogsheld

Tijdens De Nationale Dodenherdenking staat Schipluiden stil bij Cees Waardenburg, een echte oorlogsheld uit het dorp. Daarom kent Schipluiden vanaf nu de Cees Waardenburg-brug.

Cees Waardenburg was in de Tweede Wereldoorlog een Engelandvaarder. De brug in het fietspad achter het gemeentehuis is nu naar hem vernoemd. Waardenburg wordt in het dorp als een echte oorlogsheld gezien. Zo vindt ook Jacques Moerman, voorzitter van de Historische Vereniging: "Voor mij is Cees drie keer een oorlogsheld, hij heeft verschillende dingen gedaan in de oorlog die hem een held maken", vertelt Moerman.

Ook de nog levende familieleden van Cees Waardenburg waren aanwezig, twee zussen en een broer om precies te zijn. Zij luisterde naar het verhaal van Jacques Moerman, die vertelde over de tijd die Cees Waardenburg in de Tweede Wereldoorlog beleefde. "Ik vind het heel goed dat de brug naar Cees is vernoemd", vertelt één van de zussen van de oorlogsheld.

Engelandvaarder

Moerman vertelt waarom Cees Waardenburg zo een held is geweest in de Tweede Wereldoorlog: "Hij heeft zich om te beginnen al onderscheiden bij de Grebbelinie, in de eerste oorlogsdagen. Later is hij als één van de eerste Nederlands als Engelandvaarder naar Engeland vertrokken. Tenslotte is hij oorlogsvlieger geworden en heeft hij meer dan 100 vluchten uitgevoerd op Duitsland." In 1944 kwam Cees Waardenburg om in een crash tijdens een oefenvlucht boven Engeland, hij werd 23 jaar.

Historicus Jacques Moerman vertelde op de radio waarom hij Cees Waardenburg drie keer een held vindt