Archief
Roel Wijnants via Flickr (CC)

Roel Wijnants via Flickr (CC)

Wethouder Renzen: bouwen in het groen geen discussie

Om de beschikking te krijgen over nieuwe (grote) bouwlocaties, zou Midden-Delfland moeten overwegen om te bouwen in het groen, vindt oppositiepartij Mijn Partij. Maar die discussie lijkt al voorbij voor die is opgestart.

In de Maaslandse Zoom moet over een aantal jaar een nieuwe woonwijk met zo’n 80 woningen verrijzen. Eerder werd er al volop bijgebouwd in De Kreek in Den Hoorn (140 woningen). Het zijn de laatste grote bouwlocaties in de gemeente. Op andere plekken zullen flink kleinere aantallen woningen komen.

Midden-Delfland is gebonden aan de groene buitenranden. Dat gebied werd in 2017 benoemd tot eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland. Het gemeentebestuur wil dat koesteren en daar bouwen is dus uit den boze. Maar oppositiepartij Mijn Partij wil daar de discussie over aangaan.

"Wij hebben veel meer opgaven dan alleen maar het beheer van het groene gebied", zegt fractievoorzitter Ed Roeling. "We hebben aanwas van onze eigen bevolking, onze taken binnen Haaglanden voor de woningopgaven, we hebben de statushouders." Op dit moment is 95 procent van Midden-Delfland niet bebouwd en dus (overwegend) groen. Eén procent minder maakt de gemeente echt niet minder groen, denkt Roeling.

Niet volgooien met woningen

Vooropgesteld, Mijn Partij is er net als de rest van de gemeenteraad voor om het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland open te houden. De polders volgooien met woningen is dus geen optie. Maar een klein gedeelte aan de buitenranden kan mogelijk wel bestemd worden voor huizenbouw, als voor die woningen nergens anders plek is.

De fractie diende eerder een voorstel in voor woningbouw op het vrachtwagenparkeerterrein langs de Rijksstraatweg in Schipluiden. Dat voorstel kreeg alleen steun van eenmansfracties ChristenUnie en PvdA. Volgens de coalitiepartijen is dat terrein namelijk buitengebied en daar mag de gemeente niet aankomen.

Wethouder Renzen zegt ook nu dat bouwen in het buitengebied een no go is. "Ook al is het maar een klein randje. Als je er eenmaal aan begint, over zoveel jaar ben je weer een generatie verder. Dan ben je toe aan het volgende rafelrandje. Daar kiezen we bewust niet voor. Buiten het feit dat als wij het al zouden willen, dan sputteren de omliggende gemeenten tegen. En de provincie wil het ook niet."

Roeling hoopt de discussie toch nog op gang te kunnen brengen. "Wij willen dat onze collega’s meedenken over wat onze opgaven precies zijn en wat daarvoor mogelijk is qua woningbouw. Want met de opgave zoals we die nu kennen binnen de kernen, gaan we dat absoluut niet halen. Dat zou zeer teleurstellend zijn voor onze eigen inwoners in de eerste plaats. Wij willen ook niet dat het buitengebied wordt volgebouwd, wij willen alleen aandacht voor de wensen en behoeften van onze eigen inwoners."