Archief
WOS

WOS

Toch rugstreeppadden op bouwterrein in Westmade Noord

De voorbereidende werkzaamheden van een woonwijk in Westmade Noord bij Monster zijn alsnog stilgelegd wegens de aanwezigheid van rugstreeppadden.

Er dient nu een nieuw ecologisch onderzoek te worden uitgevoerd, op grond waarvan de ontwikkelaar een ontheffing kan aanvragen bij de Omgevingsdienst Haaglanden.

Begin juni werd door milieuorganisatie Natuurlijk Delfland aandacht gevraagd voor de eventuele aanwezigheid van rugstreeppadden op het toekomstige bouwterrein tussen Monster en Loosduinen. Dat gebeurde nadat een naburige bewoner nogal wat gekwaak in die omgeving had gehoord.

Grondwerkzaamheden

Medio juli begon de ontwikkelaar met grondwerkzaamheden in Westmade Noord. Op zondag 25 juli kwam Natuurlijk Delfland met een persbericht dat daar sprake was van een massaslachting onder rugstreeppadden. Er zouden minimaal tientallen padden het loodje hebben gelegd, zo was het verhaal.

De gemeente Westland stelde in een reactie: "Bij de ontwikkeling van Westmade Noord door Ontwikkelingsbedrijf de Westlandse Zoom (OBWZ) wordt gewerkt conform de gedragscode (Natuur). Dit betekent dat alvorens werkzaamheden plaatsvinden er een terreincheck wordt gedaan op beschermde soorten."

De gemeente vervolgde: "Een ecoloog van het ecologisch onderzoeksbureau Aqua-Terra Nova is bij het project betrokken. Voor aanvang van de werkzaamheden is er onderzoek gedaan door het bureau en zijn geen padden aangetroffen. Vervolgens heeft het bureau een protocol opgesteld. Met dit protocol is gewerkt nadat de ecoloog het werkterrein half mei heeft vrijgegeven."

Maatregelen

Er werden op het terrein diverse maatregelen getroffen. Zo zijn er paddenschermen en paddengoten geplaatst. In deze schermen en goten zijn opnieuw geen padden aangetroffen. De gedragscode is doorgenomen met de mensen die ter plekke werken en er hangt daar informatie. "Dagelijks vindt er een check plaats. Mocht een pad worden aangetroffen, dan wordt conform de Wet Natuurbescherming gehandeld", aldus de gemeente.

Verder zei de gemeente Westland eind juli dat er naar aanleiding van berichten van Natuurlijk Delfland en de bewonersgroep door een onafhankelijk bureau onderzoek in het gebied is uitgevoerd. "Opnieuw zijn er geen padden aangetroffen (of dode dieren) en is geconstateerd dat OWBZ conform wet- en regelgeving handelt", verklaart de gemeente.

Inmiddels zijn er dus alsnog rugstreeppadden waargenomen in het gebied, waardoor het werk moest worden stilgelegd.