Archief

Koppert Cress moet toch belasting betalen over gratis gezonde lunches

De rechter heeft besloten dat Koppert Cress in Monster de duizenden euro's belasting over de gratis gezonde lunches voor het personeel gewoon moet betalen.

Directeur Rob Baan laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Hij wil dat zijn werknemers gezond eten en laat een chef-kok daarom elke dag een groentelunch bereiden. Omdat hij 'het 12-uurtje' gratis aanbiedt, ziet de Belastingdienst dat als verkapt loon en moet Baan er tachtig procent belasting over betalen. "Dit is een straf. Terwijl ik het goede doe", liet hij eerder weten.
Daarom stapte hij naar de rechter met als doel het geld terug te krijgen. Een van de argumenten van de rechtbank om Baan niet in zijn gelijk te stellen, is dat de lunchmaaltijd niet direct verbonden is met het werk van zijn personeel zoals staat beschreven in de Arbowet. "Ook niet wanneer het ten doel heeft een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de werknemers", aldus de rechter.

Gezonde lunch niet opgeven
Koppert Cress moet dus vooralsnog de 40.000 euro belasting gewoon betalen. Maar Baan is niet van plan zijn strijd op te geven. "Ik ga in hoger beroep, binnen zes weken", laat hij weten. "Het gaat me om het principe dat je gestraft wordt terwijl je iets goed doet."
Want hij gaat hoe dan ook door met zijn gezonde 12-uurtjes. "Met wat ik nu doe, houd ik meer mensen gezond, en dat gaat me uiteindelijk op de lange termijn minder geld kosten", legt hij uit. "Daarnaast kom ik mijn belofte graag na, dat ik mijn mensen gezond met pensioen laat gaan."