Archief
WOS

WOS

Fietstellers geplaatst in Hoek van Holland

Wie door Hoek van Holland fietst, ziet sinds kort langs de fietspaden zogeheten fietstellers hangen.

Deze tellers meten allerlei fietsgegevens. Die gegevens moeten ervoor zorgen dat de fietspaden in de kustplaats veiliger worden. "De apparatuur meet de snelheid, richting, tijdstip en hoeveelheid van alle voertuigen die op het fietspad voorbij komen", legt Mary Verspaget van het bedrijf Cycle Data uit. Er wordt niet geregistreerd wie met welke snelheid op het fietspad rijdt. Dat kan de fietsteller niet en is ook niet het doel van het apparaat.

De fietsteller is een nieuwe technologie. "Het voordeel van deze technologie is dat het de werkelijke data meet. Wij passen geen algoritme toe", vertelt Verspaget. "Als er grote groepen voorbij komen, wordt ieder individueel voertuig gemeten."

Volgens Bart Christiaens, fietscoördinator van de gemeente Rotterdam, zijn die data van groot belang: "We willen weten waar de fietsers zich bevinden. Van autoverkeer weten we eigenlijk vrij veel, maar van fietsverkeer nog weinig. Ondanks dat we veel fietsen", zegt Christiaens. "Met deze data kunnen we fietspaden veiliger maken."

De fietsteller is geen camera en verzamelt geen privacygevoelige informatie. "Je bent niet in beeld. Dat kan ook niet met een radar, dan zou er een camera in moeten zitten. En dat zit er niet in", vertelt Verspaget.