Maassluis kiest voor omgekeerd inzamelen
Een meerderheid van de Maassluise gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het plan om in de stad het afval voortaan omgekeerd in te zamelen. Doel is dat meer inwoners het afval dat ze produceren, beter gaan scheiden en dat daarmee de kosten voor het verbranden van het restafval minder snel stijgen. Het verbranden van afval wordt namelijk steeds duurder.
Bij omgekeerd inzamelen gaat het erom dat er zoveel mogelijk van te voren gescheiden wordt, zodat het aandeel restafval daalt. Door het besluit van de raad wordt er 1,3 miljoen euro gestoken in het opstarten van het traject voor omgekeerd inzamelen. Er zal een proefproject worden opgestart in Zwaluwstraat door middel van de introductie van een nieuw milieupark en er komt een bewustwordingscampagne in de Maassluise Courant.
Hoewel een meerderheid van de raad met de plannen heeft ingestemd (14 voor, 9 tegen), was lang niet elke fractie te spreken over het omgekeerd inzamelen. Zo ziet de VSP juist na-scheiding zitten. En ook de ChristenUnie en Forum voor Maassluis willen de optie voor na-scheiden in de toekomst openhouden. Moties van die fracties haalden het echter niet.
Een motie van GroenLinks, gesteund door vrijwel de gehele raad, om als eerste de problematiek rond het ophalen van huisvuil in binnenstad van Maassluis aan te pakken, haalde het wel. Nu is het nog zo dat in een gedeelte van de binnenstad het vuilnis nog wordt aangeboden door middel van vuilniszakken op straat. Het college wordt het voorstel opgeroepen om voor 1 juni volgend jaar met een plan te komen voor de binnenstad.